Poppodium gebouw T

Square

Ervaar het festival van bamboe

De vraag van de opdracht is om een ontwerp te maken met een biobased uitstraling voor het poppodium gebouw T. Het doel van mijn onderzoek was om erachter te komen welke biobased materialen ik kan gaan gebruiken en welk ontwerp daar het beste bij past. Voor mijn onderzoek heb ik gebruik gemaakt van een literatuur- en experimentele studie. Via de literatuurstudie heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld en geanalyseerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn onderzoeksvragen beantwoord konden worden en dat ik conclusies kon trekken. Met deze gegevens ben ik gestart experimentele studie door middel van vormstudies. We zijn als studio van start gegaan en hebben onze groepsvisie ontwikkelt. Onze visie is om 1 element overal terug te laten komen, dit zal herhaling zijn. Door middel van herhaling zit er een eenheid tussen onze ontwerpen. De bezoekers worden ook gestuurd door de herhaling van het ontwerp van aankomst tot bij het podium in poppodium gebouw T.

paalhoofden
 
 
 
 
 
 
 
Hoe willen bezoekers in aanraking met biobased komen? Naar aanleiding van een interview vertelde een bezoeker dat het materiaal biobased moet communiceren zodat je je niet hoeft af te vragen wat het is. Er zal geen naam op het materiaal moeten staan want de bezoeker zal dit niet gaan lezen.
Welke ontwerpvorm past het beste bij het biobased uitstraling? De bezoekers moeten aangetrokken worden zodat ze in het centrale punt van het festival gezogen worden. Door middel van zichtlijnen die ik onderzocht heb, zullen de bezoekers een glimp ontvangen van het ontwerp. Hierdoor zal de bezoeker ook sneller de bamboe geleider volgen.
Welk biobased materiaal kan ik gaan gebruiken voor mijn ontwerp? In mijn onderzoek komt naar voren dat bamboe het beste materiaal is om voor mijn ontwerp te gaan gebruiken. De maximale diameter van Guadua angustifolia is 25 cm en de gemiddelde ligt tussen de 9 en 13 centimeter. Guadua bamboe heeft een dagelijkse lengtegroei van 21 cm, de maximale hoogte bereikt (15 – 30 m) (bron 4).rechte_bamboepalen
Wat is bamboe en waar komt het vandaan? Bamboe is een gras soort en geen houtsoort zoals de meeste mensen denken. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten. Doordat bamboe een grassoort is, sterft de plant niet af. Bamboe hoeft niet opnieuw geplant worden en de wortels blijven zitten. Na het kappen van bamboe, zal de stengel direct weer gaan groeien. Alle bamboe soorten, maar vooral Guadua angustifolia, heeft een snelle groei en een hogere productiviteit in vergelijking met bomen. Meestal is de groeicyclus van bamboe een derde in vergelijking met die van een boom (uitgaande van een boom die snel groeit) en heeft bamboe een dubbele productiviteit per hectare. Vergeleken met eiken, produceert Guadua zelfs tot vier keer meer dan hout. Er bestaat op dit moment 38 bekende soorten Guaduabamboe die allemaal zijn te vinden in Centraal- en Zuid-Amerika. De soort Guadua angustifolia echter alleen afkomstig uit Colombia, Ecuador en Venezuela, waar het zich vormt in dominante kolonies bekend als “guaduales” of guadua bossen (bron 5).ab3566276ee006dd7bb5f90b5e2907bf

Het wilhelminaveld is een groot grasveld die gebruikt word als voetbalveld, honden uitlaatplaats en of en toe een festival. Door het veld beter te gaan benutten en de bezoekers van het poppodium al vanaf buiten in aanraking te laten komen met bamboe (biobased materiaal) zal de bezoeker gelijk al aan het denken gezet worden. Op dit moment wordt er nog te weinig gedaan met bamboe ook al is het een product waar veel mee gedaan kan worden. Doordat de bezoekers nog niet in aanraking is geweest met bamboe zal hij of zij nieuwsgierig worden en naar het bamboe toe gaan.

 

plattegrond locatie zichtlijnen poppodium T in gras
Als eerste was ik gaan kijken naar de belangrijke punten van het veld. Deze punten ben ik met elkaar gaan verbinden. De lijnen gaven een rasterpatroon met een belangrijk punt, op deze plek komen veel lijnen samen. Omdat dit punt erg belangrijk is naar aanleiding van de belangrijke zichtlijnen van de bezoekers, komt op deze plek het centrale centrum van het festival.

De vorm is ontstaan door experimentele vormstudies door middel van foam en saté prikkers.
De zichtlijnen worden geaccentueerd door de strakke aanpak van het ontwerp. De gebogen vorm ideeën laten de zichtlijnen los. Het ontwerp is gebaseerd op zichtlijnen dus dit moet duidelijk naar voren komen. De hoeveelheid en de herhaling van de palen zullen een beleving creëren. Hoe dichter de palen tegen elkaar aanstaan, hoe privé en gesloten het aanvoelt. Voor de bewoners aan het Wilhelminaveld is het ook fijn als ze niet heel de dag op de feestgangers hoeven te kijken. Het veld/ park moet ook nog open aanvoelen daarom heb ik ervoor gekozen dat de palen ook ver uit elkaar staan. Dit geeft een open en openbaar gevoel maar geeft wel een routing naar het centrale punt.
De afstand van de palen.is belangrijk als het een open en gesloten gevoel moet gaan geven. Door te experimenteren ben ik op de juiste hart op hart maat gekomen. Voor een open gevoel zal het 3 meter zijn en voor een gesloten gevoel zal het 55 cm zijn. Ook wilde ik het contrast tussen beiden groot maken zodat er duidelijk te zien is dat een besloten ruimte is en een openbare plek.

IMG_2492IMG_24801IMG_2263-web

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IMG_2513-

De palen zullen van bamboe gemaakt worden, bamboe groeit ontzettend snel en zorgt daarnaast ook voor dat er 30% meer CO2 in zuurstof word omgezet dan een bos. Bamboe is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal. Bamboe is licht en rot niet. Het is flexibel en kan krachten flexibel opvangen. Deze flexibiliteit heeft het door de lange vezel en is daarom buigzaam, waardoor het veel trek en krachtspanning kan opvangen. Dit is een voordeel ten opzichte van andere materialen want die hebben dat niet. Als we op andere materialen druk zetten dan knappen ze uit elkaar. Bamboe is interessant omdat het meebeweegt en windkrachten kan opnemen (bron 6). De kopse kanten van bamboe zijn niet waterdicht. Door een literatuur- en experimentele studie was ik tot de conclusie gekomen dat de bamboe afdicht moet worden door middel van bamboe zaagsel gemengd met epoxy bio hars. De laatste cel wordt hierdoor gevuld en zal schuin afgestreken worden, dit in verband met waterafloop. Het ontwerp is ingetogen en de bamboe komt helemaal tot zijn recht.

frei otto

Het bamboe ontwerp zal altijd op het veld blijven staan maar de voorzieningen voor een festival zijn tijdelijk. Zo zal het podium uit 2 vaste elementen bestaan en 2 elementen die speciaal gemaakt zijn vanwege de bijzondere vorm van het ontwerp (bron 8). Het festivalzeil heeft door middel van vormstudies een definitieve vorm gekregen gebaseerd op de ontwerp van Frei Otto. Dit toont ook aan dat het zeker mogelijk is om een tent te maken op een bijzonder wijze. Het tentzeil zal in stroken van 1200 mm aan elkaar gezet moeten worden. Bij een tentzeil van > 12 meter moeten er 8 stuks scheerlijnen zijn, deze zullen worden vastgemaakt met spanbanden en een haring van 90 cm lang. Dit is nodig voor eventuele windbelastingen (bron 9/10).

Het podium voor het festival is tijdelijk en bestaat uit 2 standaard elementen en 2 op maat gemaakt elementen. Wanneer het festival zal plaats vinden, zal het tentzeil en het podium opgebouwd worden. Het podium bestaat uit een aluminium frame met bamboeplaten erboven op. Het licht en de boxen kunnen worden vastgemaakt aan 2 bamboeliggers die over het podium heen lopen. Dit zal op een hoogte van 3,5 meter zijn, dit is belangrijk voor het ophangen van licht, achtergronddoek of decorstukken (bron 11). Het podium is groter dan het podium binnen(15x5m), dit is 16-17 x 5 meter.
De bezoekers worden geleid door de bamboe naar het centrale punt en kunnen daar genieten van een festival. De buurtbewoners kijken niet direct op het festival door de dichtheid van de bamboe pa len. Wanneer er geen festival is, kunnen de buurtbewoners genieten van een park.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2684-web IMG_2624-web IMG_2612-web IMG_2576-web IMG_2562-web IMG_2539-web