Het Landgoederenhart

Square

De ontmoeting met het landschap.
De Haagse Beemden is een grote wijk gelegen ten Noordwesten van Breda. Door middel van observeren in de wijk, bijwonen van bijeenkomsten en bewoners aanspreken, ben ik achter de positieve en negatieve eigenschappen van de wijk gekomen. Hieruit komen de volgende punten naar voren: (1) het is een groene wijk met in het midden een natuurgebied van 130 hectare, (2) de wijken worden gescheiden door een ontoegankelijk natuurgebied en (3) er is geen centraal centrum om elkaar te ontmoeten.

De wijk, bestaande uit drie grote woonkernen, wordt gescheiden door een groot natuurgebied; de Landgoederenzone. Het ontwerp verbindt deze drie wijken met elkaar. Na het stedelijk analyseren van de wijk op vier verschillende onderdelen (wonen, wegen, water en natuur), ontstaat er een centraal gebied. Ook wel het hart van de wijk en ligt middenin de Landgoederenzone.

De bewoners ontmoeten elkaar op het kruispunt (hart van de wijk) via de drie afzonderlijke looprouten, ieder uit één wijk. Tijdens de wandeling staat het contact met en uitzicht op het landschap centraal. Zo verschillen de drie de paden van niveau: onder het gras, gelijk met het gras, boven het gras. Maar ook het uitzicht door middel van een kijkvenster opgedeeld in: (1) met de voeten op de grond, (2) tegen de boomstammen aan, (3) tegen de boomtoppen aan en (4) over de boomtoppen heen. Uiteindelijk ontmoeten de bewoners elkaar op het verhoogde plein (hoogte 4) met een bijzonder uitzicht over de gehele Landgoederenzone.

Dit project is ook genomineerd voor de BNI prijs 2017 (Beroepsvereniging van de Nederlandse Interieurarchitecten). Dit is terug te zien zijn op de website van de BNI.

Klik hier voor de gehele concept ontwikkeling en het onderzoek naar de wijk Haagse Beemden.