Interieur voor museum de Pont

Square

De kinderen die het museum bezoeken een eigen ruimte in het museum geven om het kunst te verwerken of erover de praten. Het gaat om een familie kamer voor kinderen tot en met 12 jaar. De ruimte heeft als doel de (groot) ouders en kinderen laten ontspannen, te laten spelen maar ook een connectie te zien met de kunst op zaal. Dit gebeurd door middel van een zitobject.

De kenmerken van de kunstwerken van de kunstenaars zijn vertaald naar materiaal en vorm. De kunstwerken van deze kunstenaars zijn de headlines van het boekje ‘ogen op steeltjes’ (eigen boekje voor kinderen die de Pont bezoeken). Iedere kunstenaar heeft een eigen setkleur en is daaraan te herkennen. De setkleur komt ook voort uit het boekje ‘ogen op steeltjes’. De materialen van de zitobjecten voelen hetzelfde aan of geven een suggestie naar het kunstwerk. De gedachte van het kunstwerk is ook belangrijk voor het totaal concept van deze set.

De verschillende set mogelijkheden:
Boekje presentatie - 7
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voorbeeld van 2 kunstwerken:
Boekje presentatie - 5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boekje presentatie - 9
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Als alle vier de zitobjecten van een kunstenaar gevonden zijn, kunnen de kinderen het in het gekleurde vak (setkleur van de kunstenaar) neerleggen. De setkleur op de zitobjecten geven de verbondenheid van de verschillende zitobjecten weer en deze kleur zien ze ook terug op de vloer. De vakken op de vloer hebben verschillende afmetingen. Bij een groot vak kunnen de zitobjecten verspreid neergelegd worden maar bij een klein vak worden de kinderen uitgedaagd om de zitobjecten erin te plaatsen bijvoorbeeld door stapelen of kantelen. Wanneer alle vier de zitobjecten gevonden zijn en in het juiste vak op de vloer gelegd zijn, is er kwartet!
Boekje presentatie - 10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iedere keer als de kinderen in de kamer komen zal het spel in een andere fase zijn. Door middel van het opbergen stimuleren zal deze verandering sneller zictbaar worden.
In de wandvullende kast is een detail zichtbaar van het kunstwerk van het kwartet. Het zitobject kan door middel van dit spel weer goed terug opgeborgen worden. Ze hebben nog de vrijheid om zelf te kiezen welk zitobject er in dat vakje word opgeborgen.

Boekje presentatie - 12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Overige vakken
Niet alle zitobjecten zijn voorzien van een unieke verwijzing naar een kunstwerk. De overige zitobjecten zijn in 3 verschillende afmetingen. De kleinere afmetingen zijn bedoeld van de kleinere kinderen die de grootte zitobjecten niet kunnen tillen. Zo kunnen ze hun eigen ‘speciale’ zitobject uitkiezen om op te kunnen zitten, liggen of mee bouwen.
Boekje presentatie - 13
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Materialen
De zitobjecten moeten licht zijn, verplaatsbaar en altijd nog bij te vullen zijn. Het zitobject zal uitgevoerd worden met Eps parels. De parels wegen bijna niks en als je de hoes hersluitbaar maakt dan kun je de vulling altijd nog bijvullen. Hoge kwaliteit Eps parels zorgen ervoor dat de balletjes goed over elkaar heen schuiven waardoor de zit comfortabeler is (het vormt naar je eigen lichaam). De stof die gebuikt word voor de standaard zitobjecten is outdoor stof in de kleuren zwart en wit. Deze stof is heel sterk en bestand tegen zon en drinken of regen. De setkleur, de naam van de kunstenaar en de betekenis van het kunstwerk worden ook in deze stof uitgevoerd. De rest van de verwijzingen naar de kunstwerken is in het materiaal van het kunstwerk, dit kan een gladde, ruwe of zachte stof zijn.

Boekje presentatie - 14