Waalwijks leer herleeft

Square

Herkenning in de openbare ruimte.
Waalwijk maakte deel uit van de Langstraat, waar vroeger de kern was van de Europese leerindustrie. Er is daar nog steeds veel kennis en ambacht over leer maar de bekendheid is nu minder. Wel zijn de koeien altijd zichtbaar in het Nederlandse landschap. De koeien zijn te herkennen aan de vlekken op de huid. De vorm en het contrast tussen de vlekken valt op. Je kunt dit ook wel de icoon van de koe noemen.

Een bekend icoon in 1933 was de bloemenslinger van de bollenstreek. Deze werd op de auto gelegd om te laten zien dat ze daar geweest waren. Door reststukjes natuurleer zichtbaar te maken in de openbare ruimte door middel van koeienvlekken, zal het leer herleven in de stad. Momenteel beschikt Waalwijk over 12 buslijnen, bestaande uit 14 bushokjes. Niet alleen de passagiers maar ook de weggebruikers zullen de bushokjes zien. Hierdoor zal de weggebruiker nadenken over de herkomst van het natuurleer maar word het ook een herkenbaar icoon van de stad. Ook verwijzen de gedichten in de bushokjes naar het verleden, heden en de toekomst van de leerindustrie en natuurleer in de stad Waalwijk.

Op 19 september 2017 deed ik mee met het beste idee van Waalwijk. Ik ben één van de vijf winnaars en heb een bedrag van 6000 euro gewonnen om het te realiseren. Binnenkort zal het ontwerp in Waalwijk te zien zijn. Hierbij een leuk stukje over winnaars in Brabants dagblad.

Klik hier om het volledige concept te bekijken.

Hierbij de link naar het pdf document van het krantenartikel in het Brabants Dagblad gepubliceerd op 20 juni 2017.